Veren en eieren

 

Veren

De veren van de struisvogel werden het meest gebruikt eind 1800 begin 1900 op de hoeden van de dames. Maar met de opkomst van de auto verdwenen deze. Maar tot op heden worden ze nog uitbundig met carnaval gebruikt in de warmere landen van Zuid-Amerika of in Spanje. Ook zie je ze nog geregeld terug komen in diverse tv programma’s of bij gilden. Onlangs waren ze ook nog te zien op de zwarte rouwkoets bij de begrafenis van prins Claus.
Deze veren zijn in allerlei soorten, maten en kleuren verkrijgbaar bij ons op de farm.

 

Eieren

Eieren die voor decoratie worden gebruikt hebben doorgaans twee weken tot drie weken in de broedmachine gelegen. Wanneer bij het controleren van de eieren op bevruchting, het zogenaamde ‘schouwen’, is gebleken dat een ei niet bevrucht is, wordt deze uit de broedmachine gehaald. Zodat er ook weer plaats wordt gemaakt voor nieuwe eieren. De onbevruchte eieren komen dan bij ons terug op het bedrijf waar ze vervolgens leeg worden gemaakt. Eerst wordt er dan een gat in geboord met een boormachine waarna de inhoud eruit wordt geblazen. Ze worden dan nog zuiver gespoten en te drogen gelegd. Wanneer ze droog zijn kunnen ze voor decoratie worden gebruikt door ze bijvoorbeeld op te schilderen of ze gewoon zo als pronkstuk weg te leggen.

Wanneer een kuiken uit het ei is gekomen blijft er meestal een mooi half ei over. Deze halve eieren worden veel gebruikt met Pasen om schitterende paasstukjes te maken. Er zijn veel manieren om iets met een leeg ei te doen, zoals; van binnen en/of van buiten beschilderen of figuren eruit zagen. De halve en hele decoratie eieren zijn op ons bedrijf te koop en ook zijn er prachtige bewerkte en beschilderde exemplaren bij ons te bezichtigen.

De prijzen van de decoratie eieren variëren voor hele (lege) eieren van € 7,- t/m € 8,-. En voor delen van eieren van € 1,50 t/m € 6,-. Bij meerdere aantallen is korting mogelijk.